La religione degli albanesi.?? - Turismo in Albania

Latest

Cuoriosità Albania

mercoledì 1 ottobre 2008

La religione degli albanesi.??

"La religione degli albanesi è l'albanesità" questo dicono tanti albanesi ,perchè gli albanesi sono stati atei per 50 anni.Oggi la religione sta fiorendo (per fortuna).
Gli albanesi hanno sofferto l'invasione ottomana e poi l'invasione mediatica di quella slava.

L'Albania un ex paese comunista ed uno dei paesi che fino al 2000 era tra i paesi più poveri in Europa cerca di non avere molto a cuore la religione.

L'Albania come i Balcani hanno subito l'invasione ottomana.

Il paese fino al 1500 (circa) era un paese tutto cristiano.

Dopo varie battaglie l'impero ottomano ha imposto la religione musulmana.
Infatti ci sono tutt'oggi delle incomprensioni sulla religione.

Dopo la fine della seconda guerra mondiale (parliamo del 1945 l'Albania entra nella fase della dittatura comunista la dittatura porta il paese alla chiusura totale con l'interagire col mondo esterno.

Tutto questo incubo finisce nel 1990.
Nello stesso periodo del crollo del muro di Berlino.
Nel periodo del comunismo la religione era un tabù e lo stesso dittatore diede l'ordine di non permettere la religione in quanto venne considerata come una debolezza della persona attaccarsi alla religione.
Sta di fatto nonostante la dittatura la gente credeva e pregava a modo suo.

Infatti c'è chi credeva a modo suo e senza sapere la vera storia di Gesù cristo o di Allah.

Le persone credevano con le proprie conoscenze e con i propri intuiti.

Dopo la caduta del regime comunista i giovani e coloro che non sanno i valori della fede tramandata hanno continuato a dirsi che il Dio è uno solo.
Insomma i veri credenti in Albania sono sempre meno.

Sono tanti invece che affermano che la religione albanese sia l'Albanesità.

39 commenti:

 1. E verissimo e complimenti per l'articolo.

  la religione degli albanesi è l'Albanesità.

  noi rispettiamo tutti coloro che vogliono pregare e fare ma nel rispetto degli altri.

  La nostra religione.

  aiutare gli anziani.
  educare in modo civile i nostri figli.

  amare ilprossimo

  RispondiElimina
 2. gli albanesi non hanno una religione

  studiate prima di dire cavolate

  RispondiElimina
 3. Albania è un paese libero di religione, fortunatamente.
  Appartenenza in una religione non si basa sui nomi o cognomi ma sulle idee, sul raporto interiore che ogn'uno ha con il suo Dio.
  Io sottoscritta formalmente "musulmana", ma dentro di me sento di non appartenere neanche un pò al musulmanesimo; cresciuta atea e di scelta agnostica, come anche i miei genitori, sento che la mia fede più grande è l'Albanesità.
  E poi non dimentichiamo che tutti veniamo da un'Albania secolarmente cristiana che solo con la spada dei ottomani è stata una parte convertita.
  Leggete Ismail Kadare sulla Religione, di nome musulmano ma non di fatto.
  Alma

  RispondiElimina
 4. in albania meglio essere cristiani che musulmani.
  essere musulmani in albania non bello

  RispondiElimina
 5. gli albanesi sono razzisti perche si credono razza superiori agli altri?

  RispondiElimina
 6. noi siamo italiani e odiamo gli slavi che hanno rotto le palle agli albanesi e all'albania.

  Gli slavi fuori dall'albania e dalla grecia

  RispondiElimina
 7. noi siamo italiani e amiamo gli albanesi e odiamo gli slavi va bene..
  In grecia oramai ci sono solo slavi..

  RispondiElimina
 8. gli slavi sono invidiosi perche tutto il mondo è amico con gli albanesi.
  Hahahahhahahahahahahahhahagli slavi fuori dai balcani..
  i balcani sono degli albanesi

  RispondiElimina
 9. gli slavi sono invidiosi perche il mondo ama gli albanesi

  RispondiElimina
 10. Perche dicono che gli slavi invidiano gli albanesi perchè sono considerati occidentali e amici degli italiani

  RispondiElimina
 11. PER LA PERSONA CHE HA SCRITO QUESTO ARTICOLO,NON DOVRA OFENDERE LE PERSONE CHE CREDONO DICENDO CHE NON CONOSCONO QUELO CHE DICEVA DIO E ALLAH,SE LEI NON CREDE E LIBERO DI FARLO MA NON A NESUN DIRITO DI PARLARE IN NOME DELLE PERSONE CHE CREDONO,IO SONO UN CRISTIANO ORTODOSO E SONO FIERO DI ESERE

  RispondiElimina
 12. ciao
  io sono albanese ed e vero che per tutti albanesi e l albanesita!!!
  ma identro di noi(prima in epocca di comunismo ero il necessrio di dio,ognuno di noi in modo suo e stato pregato
  io sono muslumana e sono fiero di essere ma io non posso gudicare gli altri oppure non faccio presione fateti cosi o no...
  tutti sono liberi hanno diritti credono e sperano nel dio nel modo loro
  importante e che esisto un dio ,e grazie lui siamo qua nel posto che ho sono desiderato
  siamo tutti fratelli e rispetiamo le ns religione
  un saluto dal poliçani

  RispondiElimina
 13. 51% atei(non credenti)
  20% ortodokse

  15% myslymane

  9% katolike

  5% altre

  RispondiElimina
 14. voglio rispondere alla persona che dice che l'albania è musulmana(sicuramente qualche turco di m..)

  L'albania è stata christiana per 1500 anni ed oggi la maggioranza degli albanesi sono atei.
  L'islam si sa che è stato forzato su di noi dagli invasori turchi.
  i musulmani albanesi sono miei fratelli quanto quelli christiani,atei ecc.
  Sono contraria al velo perche l'albania è un paese europeo e quindi siamo più vicino alle nostre radici christiani.

  Devo però aggiungere una cosa importantissima.

  la religione deve stare lontana dalla politica

  NON VOGLIO VEDERE VELI E HIJAB in un paese europeo come il nostro questo anche per rispettare il nostro più grande eroe Gjergj Kastrioti.
  Sarebbe un offesa a tutto quello che lui ha fatto.

  RispondiElimina
  Risposte
  1. non è vero per niente...anche se siamo uno stato europeo ognuno ha il diritto di fare quello che preferisce...è ero in albania ci sono più idlamici che cristisni e atei. e io non sono turco, ma italiano di padre e albanese di madre.

   Elimina
 15. in Albania 70% non credenti11 novembre 2009 18:51

  Feja dhe statistikat fetare në Shqipëri (shtyp)
  Feja dhe statistikat fetare në Shqipëri
  Pjesa më e madhe shqiptarëve sot në Shqipëri i përkasin një konglomerati jo-fetar dhe ateist që kap rreth 75% të popullsisë.
  Historiku i shkurtër
  Në lashtësi duke filluar që me pellazgët e mes ilirëve deri në krijimin e Bizantit nga Konstandini i Madh, dy kultet kryesore të adhurimit të natyrës kanë qenë Kulti i Gjarprit dhe Kulti i Diellit. Me vendosjen dhunshme të kristianizmit si fe të regjimit arrijmë në mesjetë, vitet 1300-1400, kur gjysma e popullsisë së Arbrit ishte ende pagane, ndërsa gjysma tjetër ndahej, sipas terminologjisë venedikase, mes latinëve (katolikëve) dhe skizmatikëve (ortodoksëve).
  Paganizmi burimor dhe kristianizmi i importuar u gjendën atëbotë përballë zëvendësimit të udhëheqjes kristiane armenosiriane të Bizantit, me udhëheqjen dhe fenë e re myslimane turko-arabe që vinte të zgjaste sundimin e Azisë në Ballkan dhe 500 vjet të tjera. Jo më kot dhe populli e quajti ushtrinë turke si ushtri bizantine, pasi nuk shihej ndonjë dallim mes tyre.
  Vlen të theksohet dhe se në mesjetë myslimanizmi konsiderohej nga bizantinët si herezi kristiane.
  Sundimi fetar bizantino-osman do të përfundojë zyrtarisht për ne në vitin 1912 me shpalljen e pavarësisë duke sjellë në pah një popullsi pagane, kristiane e myslimane në Shqipëri. Këtu fillon dhe puna e shtetit modern shqiptar, që jo rastësisht, duke nisur që me përpjekjet e Rilindjes mishëruar në shprehjen e mirënjohur të Pashko Vasës, që prej 1912 ka punuar për
  dobësimin e feve dhe shfetarizimin e vendit duke i identifikuar fetë aziatike si importe të padëshiruara kulturore.
  Qëndrimet e Nolit me jehonën e shumë intelektualëve të tjerë për pavarësimin e institucioneve fetare nga Stambolli, Fanari e Vatikani, me ngritjen e shtetit modern do të bëhen realitet.
  Programi i qeverisë së Zogut është ai që për herë të parë mes të tjerash bënte fjalë dhe për "reforma fetare".
  Por ç'ishin këto reforma?
  Në 1923 me drejtimin e qeverisë mblidhet në Tiranë Kongresi i Myslimanëve Shqiptarë ku vendoset asgjë më pak se: shkëputja nga Kalifati, heqja e ferexhesë, kryerja e lutjes në këmbë dhe abrogimi i poligamisë, pra një çmyslimanizim i myslimanizmit, zhveshje nga thelbi i vet ritual. Në vazhdim më 1929 qeveria e shpall Kishën Ortodokse Shqiptare si autoqefale, gjë që ratifikohet nga Patriarkana vetëm pas 8 vjet mallkimesh e anatemash, në vitin 1937. Ndërkohë, po në këtë periudhë, do të kryhet dhe i vetmi census mbi përkatësinë fetare të popullsisë në Shqipëri. Është viti 1930, kur, duke ripohuar "statistikat" e administratës turke, me vetëm tre opsione të mundshme në mënyrë konvencionale popullsia e asaj kohe do të caktohet si 70% myslimane (sunitë dhe bektashinj) dhe 30% kristiane (ortodoksë 20% dhe katolikë 10%), duke kapur një numër 100% besimtarësh! Këto numra janë dhe numrat përgjegjëse për propagandën e sotme fetare.
  Në shtetin e Zogut do të shënohen dhe përplasjet e para midis dëshirës për pushtet të klerit dhe fuqisë së vetë shtetit që për ballafaqim do të zbatojë kombëtarizimin e tyre.
  Rruga e shkelur nga qeveria e Zogut do të arrijë në ekstrem me vendosjen e diktaturës duke dhënë sot një shumicë dërrmuese jo-fetare brenda shtetit shqiptar. Reforma agrare e gushtit 1945, shtetëzon krejt 2'169 kishat, xhamitë e teqetë e vendit duke i kthyer në qendra kulture për rininë. Priftërinjtë dhe hoxhallarët shtrëngohen të braktisin të "kaluarën e tyre parazitare", dhe rreth 200 prej tyre do të burgosen e internohen madje dhjetëra do të vriten. Ateizmi militant i shfytyruar nga totalitarizmi komunist arrin në antiteizmën ekstrem shtetëror për herë të parë në histori. Në vitin 1967 nga radhët e rinisë nis shembja e objekteve të kultit, duke lënë në këmbë vetëm ato me vlerë historike, dhe Shqipëria shpallet zyrtarisht shteti i parë ateist në botë. Që prej atij çasti ushtrimi i fesë do të ndalohet me ligj.

  RispondiElimina
 16. in Albania 70% non credenti ha11 novembre 2009 18:54

  Me zhbërjen e feve semite, kjo diktaturë ndihmoi jo pak dhe në zhdukjen e disa pjesëve të traditës burimore pagane shqiptare, pasi fetë, me përjashtim të sunitëve, në pamundësi për të çrrënjosur paganizmin, kishin trupëzuar mjaft elemente të theksuara pagane në ritet e tyre, si festat, praktikat, apo p.sh. dhe pelegrinazhi drejt vendeve ku më parë zhvillohej Kulti pagan i Diellit, mbi apo në të cilat ishin ndërtuar qëllimisht kisha e teqe. Popullsia vazhdon të këmbëngulë dhe sot në vizitën e këtyre vendeve të stërlashta të kultit diellor, që qoftë nga injoranca, qoftë nga synime të tjera kanë nisur sërish të keqinterpretohen nga neofetarët. Sidoqoftë vlen këtu të përmendet rrethi i Elbasanit për ruajtjen e vendosur të festivalit pagan të Ditës së Verës, më datë 14 mars, që tashmë është shpallur dhe festë kombëtare në Shqipëri.

  RispondiElimina
 17. 70% albanesi sono atei11 novembre 2009 18:55

  Gjendja sot
  Sot Shqipëria është shtet pa fe zyrtare dhe me liri besimi të garantuar me kushtetutë. Dy besimet semite (myslimanizmi dhe kristianizmi) me katër sektet e tyre (bektashizmin, sunizmin, ortodoksizmin dhe katolicizmin) kanë festa fetare të caktuara si festa kombëtare për shkak të prezencës historike në vend. Arsimi publik është jofetar dhe indoktrinimi fetar në to ndalohet me ligj. Në dallim nga shumë vende të tjera feja në Shqipëri nuk përfshihet si lëndë mësimore. Sipas të dhënave të Departamentit Amerikan të Shtetit në vend ka 14 shkolla private fetare me 2'600 studentë. Që prej 1991 shënohet një ardhje e madhe misionarësh kristianë nga SHBA e cila filloi të dobësohej pas trazirave në vend në 1997. Bashkë me ta vijnë dhe misionarë myslimanë nga Arabia Saudite. Në vitin 2002 do të shënohen 31 shoqata kristiane, që përfaqësojnë 45 organizma të ndryshme dhe 17 shoqata e grupe islamike. Qershia në tortën fetare janë dhe 500-600 misionarë të pavarur fesh të ndryshme.
  Pas 50 vjet ateizmi formal dhe informal në vitin 1992 të dhënat japin një pamje popullsie me 74% jo-fetarë. 2 Pas vitit 1993 e deri në 2004 sipas sondazheve të të huajve në vend rreth 50-65% e shqiptarëve deklarohen po ashtu jo-fetarë. 3 Në vitet 2005-2006 vlerësimet konkretizohen sërish tek 72%-75% jo-fetarë. 1 4
  Propaganda fetare
  Institucionet fetare në Shqipëri dhe vegla të ndryshme të tyre në instanca shtetërore, gjatë këtyre dy dhjetëvjeçarëve kanë propaganduar majtas e djathtas statistikat e vitit 1930 duke i marrë si të mirëqena me marrëveshje, saqë është kthyer në shabllon deklarimi i rremë se Shqipëria ka 70% myslimanë (qëllimshëm pa caktuar dhe përqindjen në bektashinj dhe sunitë) dhe 30% kristianë (20% ortodoksë, 10% katolikë). Problemi kryesor i karakterit matematik me këto "statistika" është se tregojnë dhe popullsi 100% besimtare, gjë që është të paktën komike. Neomyslimanë të caktuar, në pozicione kyçe shtetërore, pa marrë pëlqimin e popullit, e radhitën Shqipërinë në Konferencën Islamike në vitin 1992, një lajm që ra si bombë atyre ditëve në Shqipëri, por që u hesht e ëmbëlsua me subvencionime të majme arabo-saudite.

  RispondiElimina
 18. 70% albanesi sono atei11 novembre 2009 18:56

  Që prej vitit 1993 në Shqipëri veprojnë dy fraksione të rrezikshme asimilimi, fraksioni ortodoks nga Greqia dhe fraksioni islamik nga Arabia Saudite i cili në Kosovë dhe Maqedoni ka marrë dhe variantin ekstrem vehabist. Duke shfrytëzuar varfërinë në zona të ndryshme të vendit janë ndërtuar pa kriter kisha ortodokse dhe xhami sunite në vende ku rëndom nuk ka as besimtarë dhe të cilat as nuk frekuentohen as nuk pasqyrojnë realitetin. Për shkak të këtyre lëvizjeve të njëanshme dhe tendencioze ka patur dhe incidente kundër bektashinjve nga shtetas jo-shqiptarë. Zonat rurale u pushtuan për rreth 6
  vjet me program të hollësishëm për larjen e trurit të fëmijve parashkollorë dhe indoktrinimin e tyre në myslimanizëm.
  Të gjitha këto lejoheshin nga shteti, por fatkeqësisht dhe nga prindërit injorantë të këtyre fëmijëve. Megjithatë për shkaqe të mirënjohura dhe për arsye pragmatizmi numri i ateistëve dhe jofetarëve ndonëse pati një rënie sidomos në vitet e para pas diktaturës është normalizuar sërish pak a shumë në të njëjtat nivele.
  Vlerësimet sot janë se rreth 25% e popullsisë janë fetarë prej të cilëve myslimanët dhe kristianët ndajnë afërsisht të njëjtat përqindje, me numër "fetarësh të vërtetë" tek 4-5%, por ku janë më të dukshëm kristianët ortodoksë dhe myslimanët sunitë.
  Duhet përmendur fakti se ky realitet i cili mund të konstatohet mjaft lehtë nëse jeton në Shqipëri, luftohet nga dy degëzimet e mësipërme asimiluese po aq fort sa dhe serbët e grekët nëpër shtyp dhe internet. Qëllimi për të dy palët është i një karakteri të ndryshëm propagandistik, por me zbatim të njëjtë. Për përhapjen e mitit ka ndihmuar fuqishëm dhe injoranca dhe papërgjegjësia e gazetarëve vendas dhe atyre të huaj, ku këta të fundit sa herë që përmendin Shqipërinë i bashkëngjisin pa të keq dhe epitetin "myslimane" apo togun "shumicë myslimane". Këto ndodhin kur Ministria e Jashtme dhe përfaqësitë e shtetit shqiptar në dhé të huaj nuk ndërmarrin asnjë veprim për ruajtjen dhe paraqitjen e saktë të imazhit të vendit, saqë gjithsecili mund të thotë ç'të dojë pa asnjë lloj pasoje.
  Ilustrim të kësaj dukurie përbën dhe një hollësi me vizitën e presidentit Bush. Dy ditë përpara vizitës Xhorxh Bushi do të shprehet në shtyp për Shqipërinë si "vend mysliman", por gjatë dhe pas vizitës togu në fjalë u zëvendësua shprehimisht me "vend me tolerancë fetare". Gjasat janë që dikush paska ndërmarrë hapa saktësimi, por problemi qëndron se shtypi i huaj e riprodhoi masivisht rastin e parë sidomos për të theksuar idenë se ja "një vend mysliman që e do Perëndimin". Rasti më flagrant syresh i ditëve të fundit ishte dhe ky gazetar që e çon myslimanizmin në Shqipëri në cakun e 95%-it.
  ateistet.org

  RispondiElimina
 19. religione albanesi =albanesità11 novembre 2009 18:58

  81% degli albanesi non hanno mai frequentato un luogo di culto. non sono mai entrati ne in una chiesa ne in una moschea.

  sono dati del 2009

  Por 81% e Shqiptareve nuk kane frekuentuar kurre asnje objekt kulti,xhami apo kishe

  istat 2009

  RispondiElimina
 20. feja e shqiptarit eshte shqiptaria

  RispondiElimina
 21. conju shqiptar prei gjumi conju, tgjith si vllazer nje bese shtrengonju dhe mos braktisni jo, kisha e xhamija, vec e para fe per shqiptarin eshte shqiptaria.

  RispondiElimina
 22. fortunatemente in Albania non ci sono divisioni religiose.

  RispondiElimina
 23. mi piaciono i vostri commenti .....

  spero ke il mio popolo sappia conservare
  qsto preggio ....

  FEJA E SHQIPETARIT ESHTE SHQIPETARIA

  RispondiElimina
 24. sarà anche vero che voi albanesi rispetate le fedi, tuttavia anche in albania c'è discriminazione se si vede una donna con il viso coperto o un uomo vestito come i musulamni arabi.

  RispondiElimina
 25. l albania e tutta KRISTIANA....

  RispondiElimina
 26. ma nn e vero in albania gira gente di ogni razza e religione e nessuno ci fa caso

  RispondiElimina
 27. lui che ha scritto questo articolo normalmente si è informato un po' ,ma non ha saputo scriverla bene, o meglio non si è riuscito a capire quello che gli albanesi considerano religione...
  L'albanesità non è la religione dei albanesi,ne non sono (Non credenti).Ma l'albanesita è il valore che riunisce i fratelli senza vedere la religione o se sono del nord o sud .... è il valore della fratellanza ... che vuol dire vivere in armonia la diversità, rispettarla la scelta del altro... e siamo l'unico paese nel mondo che riesce a vivere in maniera perfetta questa armonia della religione.
  In albania ci sono chiese e mosche di fronte una al altra e non ci sono state litigi e spero che non ci saranno mai!
  Sono Cristiana e in verità, vi dico che sono fiera per il mio paese dove la religione viene rispettata da ciascuno di noi.Siamo una grande famiglia dove ciascuno di noi è libero di scegliere la religione e viverla secondo i valori della Albanesità... La diversità non ci separa ,siamo fratelli e figli di una Terra molto speciale ! (E ci serve cuore per conoscerla, per chi non la conosce)

  RispondiElimina
 28. Voi albanesi dite di rispettare la religione degli altri, però a Tirana una ragazza musulmana con il velo non è stata fatta entrare in Università.

  poi se una persona si copre il viso con il burqa in Albania non è rispettata . Non mi parlate di rispetto degli altri.

  RispondiElimina
 29. ma il velo ed il burqa non sono tradizioni albanesi ,,chi gli porta vuol dire che ha fatto la sua scelta per se stessa ma non per la scuola che da noi e laica e poi donne con il burqa in albania non lo mai vista

  RispondiElimina
 30. Jam atei dhe kjo sdth që unë sbesoj , për mua ka një zot dhe ekziston dhe me jep forcë.

  RispondiElimina
 31. Jam atei dhe kam shumë dëshirë të pagëzohem sps mbi të gjitha ka një Zot .

  RispondiElimina
 32. ska rendesi nga dhe kush e ka pru fene muslimane por e rendesisjmja eshte se shumica eshte muslimane pastaj te tjerat me shum respekt

  RispondiElimina
 33. L' Islam deve scomparire dal territorio Albanese per lasciare spazio al Paganesimo.

  RispondiElimina
 34. viva l'albania cristiana!!! viva giorgio castriota !!!! eroe europeo, l'italia ti ama ,orgoglio e atleta di Dio!!! islam e turchi fuori dai balcani !!

  RispondiElimina
 35. Ok scusa non so scrivre italiano pero ho voglio di scrivre quando parliamo di albansi dobbiamo stare in ginocchio voleva dire a tutti italiani a vete studiati tutte la storia sbagliata torrniamo dietro 400 anni nei tempi di skender beut albania era più forte in Europa che ha battuto la Turchia che quel tempo la Turchia era più forte del mondo e voi italiani dovute ringrazio skender beo che quel tempi ho salvato il culo se non era lui oggi non era vaticano era moschea più grande in europa cercate u Po la storia vera però viene un giorno tutto verità oggi come oggi Albania sta più meglio di tutti non li mancha niente Europa da sola ha lasciato sempre più sotto. Parliamo di religione e vero che noi siamo di vietata musliman però non era mai un religione altre come dite voi ciao kosovari

  RispondiElimina
 36. Ma cristo l' albania è sempre stata cristiana d cosí rimarrà se no perchè noi tutti albanesi diciamo chd SKANDERBEG é il nostro eroe
  Anzi l eroe di tutto il mondo cristiano

  RispondiElimina
 37. Ma cristo l' albania è sempre stata cristiana d cosí rimarrà se no perchè noi tutti albanesi diciamo chd SKANDERBEG é il nostro eroe
  Anzi l eroe di tutto il mondo cristiano

  RispondiElimina