In Albania si sente la crisi economica ? - Turismo in Albania

Latest

Cuoriosità Albania

domenica 28 dicembre 2008

In Albania si sente la crisi economica ?

La crisi economica nel mondo ha avuto un effetto a catena: in Albania ha avuto un effetto diverso e con un impatto positivo rispetto agli altri.
L'effetto maggiore e negativo l'hanno avuto gli albanesi che sono emigrati nel mondo i quali mandano soldi alle proprie famiglie di origine. Da un indagine ISTAT si è calcolato che hanno mandato 20% in meno di regali.

In Albania sentono la crisi gli anziani i quali non hanno la possibilità di comprarsi i medicinali oppure fare le visite mediche.
La pensione in Albania è la più bassa in Europa.
Questa è rimasto un punto a sfavore dell'attuale governo albanese il quale non ha dedicato molto tempo a questa fascia debole.
Speriamo che possano dedicare più tempo.
Comunque l'economia albanese fino a poco tempo fa era creata sull'agricoltura invece oggi si investe nelle aperture di nuove aziende.

Per il costo della manodopera le aziende straniere ,soprattutto italiane fanno fortuna con un agevolazione varata dal parlamento albanese agevolando gli investitori in Albania.

Comunque fino al 2000 molti giovani albanesi emigrarono sfavorendo cosi uno sviluppo sociale ed economico dell'Albania.

Oggi molti giovani albanesi credono allo sviluppo dell'Albania e magari un facile posto di lavoro.
Ci sono tantissimi emigrati albanesi che ritornano in Albania per sfruttare questo momento favorevole dello sviluppo.


L'Albania: un paese che ha tutto, mare , montagne un clima perfetto.
Una ricchezza mineraria .Una democrazia giovane che ha oggi conta davvero sia nel campo economico che politico.

Un grande rapporto con la Puglia la quale è stata un paese ospitale per gli albanesi.

L'Albania sta ricambiando il favore alla Puglia nel campo economico,infatti grazie al boom turistico in Albania i turisti che raggiungono la Puglia per imbarcarsi per l'Albania permettono il business della ristorazione ,hotel e migliaia di agenzie turistiche che sono presenti.

Lo sviluppo dell'Albania si deve a tanti albanesi ma anche ai paesi dei Balcani i quali vogliono essere più uniti per affrontare più uniti rispetto il futuro.

Si deve anche ad un'ottima collaborazione politica ma si deve anche al parlamento albanese che ha saputo prendere decisioni positive.

8 commenti:

 1. Kryeprokuroria e re shqiptare, Ina Rama, është e varfër ashtu si pothuajse të gjithë zyrtarët dhe politikanët shqiptarë. Madje ajo nuk ka as një banesë në emër të saj ose bashkëshortit Agron Nuredini, i cili punon në Ministrinë e Brendshme. "Shekulli" disponon të gjitha deklarimet e pasurisë të bëra nga ish- gjyqtarja Ina Rama, e cila që nga viti 2004, kur ka plotësuar deklarimin e saj të parë, e deri tek i fundit në mars të këtij viti, nuk ka shënuar asnjë pasuri të sajën. Të vetmet të ardhura të çiftit janë pagat e tyre dhe asgjë tjetër. Madje edhe një kredi që çifti Ina Rama e Agron Nuredini morën për të blerë një shtëpi, e shpenzuan në gjëra të tjera. Kryeprokurorja shqiptare ka investuar nga maji deri në korrik të vitit 2004 25 mijë dollarë për të rregulluar lokalin e babait të bashkëshortit të saj në qytetin e Durrësit.

  Deklarimi i parë i pasurisë nga ana e kryeprokurores së re, Ina Rama, është bërë në 13 mars të vitit 2004, në kohën kur ajo ishte gjyqtare në Gjykatën e rrethit Lushnje. Në deklarimin e parë, i cili është edhe deklarimi bazë, Ina Rama ka pohuar se ajo dhe bashkëshorti nuk disponojnë asnjë pasuri të përbashkët. E vetmja pasuri e përbashkët e tyre është një kredi e marrë në gjashtë maj të vitit 2003 për të blerë një shtëpi në lagjen numër 13 në qytetin e Durrësit. Në atë kohë çifti ishte në dilemë për ta blerë apo jo këtë apartament dhe këtë e ka shënuar edhe në deklarimin e pasurisë së saj. Në këtë deklarim pasurie Ina Rama ka shënuar edhe të vetmet të ardhura, pagat e shtetit. Gjyqtarja e Gjykatës së Lushnjes ka marrë atë vit 716.587 mijë lekë të reja, të cilave pasi u janë hequr taksat kanë përfunduar në 672.296 mijë lekë të reja. Për çudi, saktësisht aq ka marrë edhe bashkëshorti i saj Agron Nuredini, punonjës në Ministrinë e Rendit Publik.

  Por një vit më pas ata përfundimisht vendosën që nuk do të blinin shtëpinë, të cilën e kishin zgjedhur në lagjen numër 13 të qytetit të Durrësit. Paratë e marra kredi kyeprokurorja dhe bashkëshorti i saj vendosën që t'i investonin në rregullimin e një lokali, pronë e babait të Agron Nuredinit. Më dhjetë maj të vitit 2004 ata kanë investuar duke ribërë tavanin e lokalit me kartonxhes dhe rregullimin e sistemit të ajrimit. Më pas në 17 qershor ata kanë investuar edhe 13 mijë dollarë duke bërë veshjen e jashtme të lokalit më duralumin. Pjesa e fundit e para të kredisë është shpenzuar në 20 korrik për të ndërtuar edhe banakun e lokalit të vjehrrit të kryeprokurores, i cili ka kushtuar gjashtë mijë dollarë amerikanë. Gjatë kësaj kohe me të ardhurat e familjes është paguar një pjesë e kredisë dhe pjesa tjetër është shpenzuar pa kursyer asgjë në fund të vitit.

  Edhe në deklarimin e vitit pasardhës Ina Rama nuk ka shënuar asnjë të ardhur tjetër ose pasuri përveç pagave të shtetit. Edhe pse ka investuar 25 mijë dollarë amerikanë në lokalin e babai të bashkëshortit të saj, ajo nuk ka marrë asgjë nga fitimet e lokalit. Në deklarimin e sa të pasurisë të dorëzuar në vitin 2006 janë shënuar vetëm të ardhurat nga pagat, kursimi i gjashtë mijë dollarëve dhe pagimi i kësteve të kredisë me interes 5.4%. Në deklarimin e fundit të dorëzuar prej saj, nga kredia kanë mbetur pa paguar edhe 20 mijë dollarë amerikanë. Edhe në deklarimin e fundit nuk është shënuar asgjë për shtëpi, makinë, ndonjë pasuri ose të ardhur tjetër përveç rrogave të shtetit. Në total, nga të gjitha deklarimet e pasurisë së kryeprokurores së re Ina Rama rezulton se ajo ka 20 mijë dollarë borxh në bankë, gjashtë mijë dollarë dhe një milionë lekë të reja kursime.

  Agron Nuredini ka marrë pagë në Ministrinë e Brendshme 31.200 $ plus 18.800 $ pagesa për shpenzime në Itali

  Bashkëshorti i kryeprokurores, 50 mijë $ në vitin 2006

  TIRANË- Kryeprokurorja Ina Rama ka pasur një karrierë shumë aktive në sitemin gjyqësor shqiptar, e cila është shënuar me rritje në detyrë por edhe me rritjen e pagës. Kështu, në vitin 2003 ajo është paguar vetëm 672.296 mijë lekë të reja si gjyqtare në Gjykatën e rrethit Lushnje. Një vit më pas ajo ndodhej sërish në Gjykatën e Lushnjes por paga e saj ka pësuar rritje dhe në fund të vitit ka marrë 750 mijë lekë të reja. Më 19 janar 2005 Ina Rama ka marrë edhe rritjen e saj të parë në detyrë duke nisur punë në Gjykatën e Apelit për Krimet e Rënda. Kjo sjell edhe gati një dyfishim të pagës që arrin në më shumë se 1.3 milionë lekë të reja. E njëjta pagë është edhe për vitin 2006 ndërsa tani me ngritjen e radhës në detyrë, edhe paga e saj shkon rreth 2.4 milionë lekë të reja në vit. Por kjo pagë sado e lartë që duket është sërish e vogël në krahasim me atë të bashkëshortit të kryeprokurores. Bashkëshorti i saj Agron Nuredini ka marrë në vitin 2003 një rrogë të barabartë por tashmë rroga e tij është pesë fishuar. Në vitin 2004 ai është dërguar nga shteti shqiptar në Itali si oficer ndërlidhjeje për Interpolin dhe paga është bërë menjëherë nga 670 mijë lekë të reja në 28.300 dollarë amerikanë. Në vitin 2006 kjo pagë ka arritur në 31.200 dollarë amerikanë. Kësaj shume i shtohen edhe 18.800 dollarë amerikanë që ia janë dhënë Nuredinit nga Ministria e Brendshme si shpenzime që ai ka pasur atje. Pikërisht në vitin kur të ardhurat e çiftit Rama- Nuredini arritën 4.2 milionë lekë të reja, çifti ka arritur që të kursejë një prej tyre. Shuma prej 32 milionë lekësh të vjetra është shpenzuar nga kryeprokurorja e re për të jetuar një vit në Durrës. E. J

  CURRICULUM VITAE

  Emri : Ina

  Mbiemri : Rama

  Atësina : Haxhi

  Amësia : Violeta

  Datëlindja : 21.11.1972

  Vendlindja : Tiranë

  Vendbanimi : Rruga "Prokop Meksi", Lagja nr; P4, Durrës

  Statusi civil: E martuar

  ARSIMI

  987- 1991 Kam kryer Shkollën e Mesme të Përgjithshme "Naim Frashëri" Durrës, me rezultate të larta (nota mesatare për katër vitet 9.8)

  1991-1995 Kam kryer Fakultetin Juridik pranë Universitetit të Tiranës me rezultate të larta ( nota mesatare 9.4)

  ARSIMI PASUNIVERSIT AR

  1999-2002 Kam kryer Shkollën e Magjistraturës në të cilën jam klasifikuar e para ndër kandidatët e tjerë (si në konkursin e pranimit ashtu edhe në përfundim të studimeve).

  EKSPERIENCA NË PUNË

  1996-1999 Kam punuar si Ndihmës Gjyqtare pranë Gjykatës së Shkallës së Parë Durrës

  2001-2001 Kam punuar si Gjyqtare në periudhën e stazhit të Shkollës së Magjistraturës pranë Gjykatës së Shkallës së Parë Durrës.

  2002-2004 Kam punuar si Gjyqtare në Gjykatën e Shkallës së Parë Lushnje

  Janar 2005Punoj si Gjyqtare në Gjykatën e Apelit për Krime të Rënda Tiranë.

  Prill 2005 Kam kryer dhe vazhdoj të kryej funksionet e anëtarit të Kolegjit Zgjedhor.

  Janar 2007 Gëzoj statusin e "ekspertes" në programin e trajnimit vazhdues për gjyqtarët, të realizuar nga Shkolla e Magjistraturës

  Shkurt 2007 Pedagoge e jashtme në Universitetin "Aleksandër Moisiu" Durrës.


  fonti:


  http://www.kavajaonline.com/forumi//index.php?s=d6f470b35de85a40be0b93734e6a7d80&showtopic=3928&pid=76683&st=0&#entry76683

  RispondiElimina
 2. In Albania i poloitici sono corrotti.
  c'è una povertà incredibile.

  I soldi li rubano i politici.

  RispondiElimina
 3. Nelle dogane di durazzo ci hanno fatto aspettare 5 ore.

  Italiani non venite in Albania.

  Nelle dogane sono tutti corrotti.

  per non fare la coda devi corrompere i poliziotti.

  vergogna.

  albania terzo mondo

  RispondiElimina
 4. Non credete ai commenti precedenti al mio, non meritano nenache apparire qui, li scrive un imbecille antialbanese che gira in tutti i forum buttando solo veleno. Non date retta a questo malato. L'Albania sta crescendo, e vale la pena visitarla e conoscerla da vicino; le coste bellissime, il verde, il clima, il cibo buono e soprattutto l'accoglienza.

  RispondiElimina
 5. il dio soldo è la malattia degli albanesi moderni.

  ce l'hanno anche gli italiani ma li è al massimo storico.

  RispondiElimina
 6. l'albania è il paradiso!

  RispondiElimina
 7. l''albania ha il problema della corruzione come tutti l'altri paesi europei!

  RispondiElimina
 8. L'Albania,nonostante la crisi economica,è fantastica!Li puoi fare cose che non puoi fare da nassun altra parte ;)

  RispondiElimina